Looking for the old Kontakan site? It has been moved to Berkada.com.

Grow your friends list in Kontakan. Invite your friends to join our site! Click here to send an invitation.
kamagra
by on February 5, 2022
76 views

Hvilken rolle spiller testosteron/hormoner/androgener i mandligt hårtab?

Mandligt hårtab, eller androgenetisk alopeci, er en androgenafhængig lidelse. Hos genetisk modtagelige mænd bidrager dihydrotestosteron (DHT), en potent metabolit af det mandlige androgen testosteron, til hårtab hos mænd. Omdannelsen af ​​testosteron til DHT reguleres af enzymet 5-alfa-reduktase.

Hvordan påvirker finasterid kroppens hormonelle/endokrine system?

Finasteride (Propecia® og andre) er en specifik type II 5-alfa-reduktasehæmmer. Det vil sige, at det hæmmer enzymet, der er ansvarligt for at regulere omdannelsen af ​​testosteron til dihydrotestosteron (DHT). Ved at reducere DHT-niveauer i hovedbunden, mindsker stoffet DHT's virkninger på hårsækkene, hvilket vender processen med hårtab. Hvad er finasterid godkendt til? Finasteride er indiceret til behandling af mænd med mandligt hårtab (androgenetisk alopeci) for at forhindre yderligere hårtab og øge hårvæksten.

Hvordan virker finasterid?

Finasteride hæmmer ekspressionen af ​​enzymet, 5-alfa-reduktase, som regulerer produktionen af ​​dihydrotestosteron (DHT). Ved at sænke DHT-niveauet i hovedbunden, reducerer det DHTs skadelige effekt på hårsækkene. Finasteride sænker DHT-koncentrationerne i serumet og hovedbunden med henholdsvis op til 70 og 60 %.

Hvordan indgives finasterid?

Finasteride er en oral pille, der skal tages en gang om dagen. Den sædvanlige dosis er 1 mg dagligt taget med eller uden mad på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af dagen. En topisk formulering af finasterid er blevet godkendt i Indien og har vist sig at være lige så effektiv som oral finasterid.

Kan kvinder med hårtab bruge finasterid?

Finasteride er ikke indiceret til brug hos kvinder med hårtab (hårtab hos kvinder), men bruges lejlighedsvis (off-label) efter overgangsalderen.

Hvor effektivt er finasterid?

Dataene er fra tre store, multicenter, placebokontrollerede undersøgelser af 1.879 mænd med mildt til moderat, men ikke fuldstændigt hårtab hos mænd. Mændene fik enten oralt finasterid én gang dagligt eller placebo i et år. Endepunkterne for undersøgelserne var objektive hårtællinger taget fra et cirkulært område med en diameter på 1 tomme, og subjektive vurderinger af forbedringer fra patienter, efterforskere og et uafhængigt panel af dermatologiske eksperter, som evaluerede fotografier før og efter behandling. Forsøgene viste, at finasterid kan forhindre hårtab hos mænd med mildt til moderat hårtab hos mænd. I to af de kliniske undersøgelser, der involverede mænd med mildt til moderat hårtab hos mænd, opretholdt eller viste 86 % af de mænd, der blev behandlet med propecia finasterid, en stigning i mængden af ​​deres hår baseret på antallet af hår i løbet af undersøgelserne. Kun 14 % af mænd behandlet med finasterid havde yderligere hårtab efter 12 måneders behandling sammenlignet med 58 % af placebopatienterne. Igangværende undersøgelser har vist, at finasterid standser hårtab eller får hår til at vokse igen hos 9 ud af 10 mænd, der tager det langsigtet hver dag.

Er nogle patienter mere tilbøjelige til at reagere på finasterid end andre?

Det er svært at forudsige, hvilke patienter der vil reagere og i hvilket omfang.

Hvor hurtigt virker finasterid?

Daglig brug i tre måneder eller mere kan være nødvendig, før en patient vil bemærke forebyggelsen af ​​yderligere hårtab eller øget hårvækst.

Vokser finasterid hår hos helt skaldede mænd?

Der findes ingen kliniske data for helt skaldede mænd. Kan finasterid bruges af ældre mænd? Der er ikke udført kliniske forsøg med mænd over 41 år for at behandle hårtab hos mænd med finasterid.

Hvor lang tid skal du tage finasterid?

Daglig brug af finasterid i tre måneder eller mere kan være nødvendig, før en patient vil bemærke forebyggelsen af ​​yderligere hårtab eller øget hårvækst. Der er ingen kontrollerede kliniske data om behandling i mere end 12 måneder. Det vil sandsynligvis være nødvendigt at fortsætte behandlingen på ubestemt tid for at bevare fordelene.

Hvad sker der, hvis du holder op med at tage finasterid?

Hvis en patient holder op med at tage finasterid, vil DHT-niveauet stige igen i hovedbunden, og det er sandsynligt, at hårtab vil genoptages.

Vokser finasterid hår på andre dele af kroppen?

Finasteride er en specifik hæmmer af type II 5-alfa-reduktase, som primært findes i hårsækkene i hovedbunden. I kliniske forsøg var der ingen rapporteret effekt på håret på de andre dele af kroppen.

Teratogenicitetsspørgsmål: Forårsager finasterid fødselsdefekter?

Kvinder, der er eller potentielt kan være gravide, må ikke bruge finasterid, da det kan forårsage en specifik fødselsdefekt hos et mandligt foster (hypospadi).

Giver finasterid nogen bivirkninger?

I kliniske forsøg var finasterid meget veltolereret hos mænd, hvor de fleste patienter ikke rapporterede alvorlige bivirkninger. De vigtigste bivirkninger forbundet med finasterid var nedsat libido (1,8 % af finasteridpatienter mod 1,3 % på placebo) og erektil dysfunktion (1,3 % finasterid versus 0,7 % placebo). Derudover blev der rapporteret om nedsat volumen af ​​ejakulat hos 0,8 % af mænd behandlet med finasterid og 0,4 % af dem, der fik placebo. Gynækomasti (brystforstørrelse) er også blevet rapporteret. Alle disse bivirkninger forsvandt ved seponering af behandlingen og forsvandt også hos mange mænd, som foretrak at fortsætte behandlingen. Postmarketingrapporter har inkluderet nogle patienter, der klager over depression, men risikoen for dette er sandsynligvis meget lille. Er der nogen beviser for, at langvarig brug af finasterid er farligt eller skadeligt for en mands helbred? Finasteride blev evalueret hos 3.200 mænd, og det blev meget veltolereret, inklusive patienter i behandling i op til to år. Langsigtet undertrykkelse af DHT ser ikke ud til at være skadelig. Dette er baseret på omfattende forskning, der går tilbage til 1974, af mænd født med en mangel på 5-alfa-reduktase. Finasteride resulterer i en gennemsnitlig reduktion på 50 % for den prostataspecifikke antigen-score (PSA-test). Scoren bør fordobles for at beregne risikoen for prostatacancer. Risikoen for prostatacancer relateret til brug af finasterid er blevet meget nøje gennemgået. Nuværende beviser er betryggende, og det ser ikke ud til at øge risikoen for kræft eller resultere i mere alvorlig sygdom end hos dem, der ikke tager stoffet. Selvom nogle tilfælde af brystkræft er blevet rapporteret hos patienter på finasterid, er der ingen beviser for, at lægemidlet var årsagen. Opdatering (2017). Finasterid er blevet rapporteret at være forbundet med erektil dysfunktion under behandling, men undersøgelser har vist, at det ikke er hyppigere end hos mænd, der ikke bruger finasterid. Vedvarende erektil dysfunktion, der varer mere end 3 måneder, er blevet rapporteret hos omkring 1 % af mænd, der tog lavdosis finasterid i mere end 205 dage, og som havde afbrudt behandlingen. Andre sjældent rapporterede symptomer omfatter depression, selvmordstanker, angst, panikanfald, Peyronies sygdom, penis skrumpning, gynækomasti, muskelatrofi, kognitiv svækkelse, søvnløshed, alvorlig tør hud og tinnitus. Disse vedvarende bivirkninger er dog blevet observeret med lignende hastigheder i kliniske forsøg hos patienter, der tager placebomedicin.

Årsagssammenhængen er usikker. Er der nogen kontraindikationer for finasterid?

Finasteride er ikke indiceret til brug hos kvinder eller børn. Men det er nogle gange ordineret off-label til postmenopausale kvinder uden problemer. Finasteride er kontraindiceret hos kvinder, der er eller potentielt kan være gravide.

Finasteride er kontraindiceret til patienter, der er overfølsomme over for en komponent i produktet. Det anbefales ikke til mænd, der er subfertile. Hos mænd, der planlægger at få børn, kontrollerer nogle læger sædcellerne før start med finasterid og gentager det efter 6 måneders behandling. Hvis sædtallet er reduceret, skal finasterid stoppes. Forårsager finasterid nogen interaktioner med andre lægemidler? Ingen lægemiddelinteraktioner af klinisk betydning er blevet identificeret. Der er udført undersøgelser med finasterid og antipyrin, digoxin, glyburid, propranolol, theophyllin og warfarin, og der blev ikke fundet nogen interaktioner. I kliniske forsøg blev finasterid brugt sammen med ACE-hæmmere, acetaminophen, alfablokkere, benzodiazepiner, betablokkere, calciumkanalblokkere, hjertenitrater, diuretika, H2-antagonister, HMG-CoA-reduktasehæmmere, prostaglandinsyntese-hæmmere og (NSAolon-hæmmere), uden tegn på klinisk signifikante uønskede interaktioner.

Kan du kombinere finasterid med minoxidil?

Der er ingen humane data, der understøtter brugen af ​​kombinationen af ​​finasterid og minoxidil. Videnskabelige undersøgelser vil være nødvendige for at vurdere sikkerheden og effektiviteten af ​​en sådan kombination. Imidlertid er kombinationen blevet sikkert ordineret til mange patienter og har vist sig nyttig. Hvis du skifter fra den ene behandling til den anden, er det bedst at overlappe med seks måneder for at reducere risikoen for hårtab fra tilbagetrækningen af ​​den første behandling, mens du venter på svar på det nye produkt.

Posted in: Health
Be the first person like this
Be the first person to like this.
Be the first person like this